Friday, April 25, 2014

Mitsubishi Engineering




Mitsubishi Heavy Engineering wanted to set up an office in India anticipating future growth. With limited staff and a fluid roadmap of the future, they wanted an office designed as per their global standards of quality and one that could handle sudden increases and decreases of people based on their on-going projects at any point.


The leased space was a quadrant in a high-rise tower in Gurgaon, a suburb of Delhi known more for its vertical dimension than for its civic spaces. The curved fa├žade provided plentiful light, however the western aspect meant the evening glare would have to be mitigated. The brief called for open plan workstations with some enclosed meeting rooms and cabins for senior staff. Workstations were planned to be clustered in working groups, as per Mitsubishi ethos, with small open spaces that could provide places for spontaneous discussion.


Rather than following the “corner-office” approach that affords the finest views and natural light to the senior most people, the strategy was to give the maximum natural light to the open plan workstations. The enclosed cabins were aligned to the dead wall on either side of the quadrant, and were fitted with frameless glass panels overlooking the central workspace. The resulting clarity of movement combines with the clear sight lines across the office to aid better co-ordination between working groups.


A hallmark of this project was the commitment to avoiding on-site finish. As far as possible, design details were drawn to be manufactured off-site with components were ordered well in advance. Even the onsite work was detailed so as to limit the paint and polish surfaces. Specifications were redrawn and redesigned to ensure that fit and finish quality would match global standards. Muted tones of grey and blue, traditional Mitsubishi Engineering colours, were used in the furniture and wall panelling.


Location                                  
Gurgaon
Client
Mitsubishi Heavy Engineering
Typology
Commercial
Climate
Composite
Built-Up Area
5000 Sq.Ft.
Completion

2011



1 comment:

  1. Very well and informative content given about Mitsubishi Engineering . Thanks for providing this information here about this blog.
    1bhk Flats for Rent in Sector 31

    ReplyDelete

ArchDaily